Bewust leven, bewust sterven
Het bewustzijn rondom biologisch en duurzaam leven wordt in Nederland steeds groter. Wat nog minder bekend is, is dat er ook veel mogelijkheden zijn om biologisch en duurzaam om te gaan met de dood. Een uitvaart kan duurzaam gemaakt worden door een milieuvriendelijke kist of lijkwade te gebruiken of een biologisch afbreekbare urn. Ook kan de rouwstoet groen georganiseerd worden, en er kan gekozen worden om te begraven op een natuurbegraafplaats. Eind dit jaar komt er een nieuwe mogelijkheid in Groningen: de elektrische crematieoven.
Duurzaamheid in de uitvaartwereld
DELA is een nieuw crematorium aan het bouwen in Hoendiep, waar gebruik gaat worden gemaakt van een elektrische crematieoven. Sinds dit jaar zijn alle crematoria van DELA al overgestapt op groene stroom, en hiermee zetten ze weer een stap dichter bij hun doel om in 2030 klimaat neutrale uitvaarten te kunnen organiseren. Gemiddeld verbruikt een gascrematie zo’n 60m3 gas, wat per crematorium op jaarbasis uitkomt op 48.000m3. Vergeleken met een regulier huishouden, dat gemiddeld 1.500m3 verbruikt per jaar, is dat erg veel. Met de elektrische crematieoven wordt er dus enorm veel gas bespaard. Het gebouw waarin de oven geplaatst gaat worden zal tevens meer energie opbrengen dan het verbruikt, en er wordt gebruik gemaakt van biologische catering. Ook wordt het gebouw bijna energie neutraal gebouwd, en wordt er zoveel mogelijk gebruik gemaakt van cradle-to-cradle materialen (grondstoffen die volledig hergebruikt kunnen worden).
Crematieovens van DFW
De Elektrische Crematieoven
De elektrische crematieoven werkt bijna hetzelfde als een gasoven, maar dan wordt de hitte gecreëerd aan de hand van elektriciteit in plaats van aardgas. De stroom die hiervoor nodig is wordt gehaald uit Nederlandse windbronnen en zonne-energie. Bij deze manier van verbranden is er geen sprake van ontbranding, het lichaam vergaat puur door de hitte. Vervolgens wordt de as, net als bij een reguliere crematie verwerkt in een cremulator, waarna er ongeveer 3 kilo as overblijft.