Een lijkwade, begrafenis wade, afscheidswade of uitvaartwade is een rechthoekige doek van zachte stof waar een overledene bij een opbaring of een afscheidsceremonie in kan worden gewikkeld. Hiermee is echter niet alles over de lijkwade gezegd. Op deze pagina geven wij uitgebreid antwoord op deze vraag.
Waarom een begrafenis met wade?
Het mooie van een lijkwade is dat de overledene tijdens het afscheid nog iets dichterbij is dan wanneer deze in een kist zou liggen. De zachte stof van de wade nodigt ook uit om het lichaam nog een laatste keer aan te raken. Dit hoeft natuurlijk niet voor iedereen, sommige mensen vinden het vreemd om bij een afscheid zich te bewust te zijn van het lichaam van de overledene. Het prettige aan een wade is dat deze wel het hele lichaam afdekt, en de vormen netjes verbergt. Zo biedt de wade een perfecte middenweg tussen afstand en nabijheid.
Zelf inwikkelen
Het omwikkelen van een wade is een makkelijk uit te voeren handeling. Voor nabestaanden kan het zelf inwikkelen van een dierbare een intieme, troost biedende ervaring zijn. Samen met andere nabestaanden maak je jezelf en de overledene klaar voor het laatste afscheid. Tijdens deze handeling kunnen er ook persoonlijke aandenkens of bloemen in de wade worden gelegd, waarmee dit laatste omhulsel echt een eigen betekenis krijgt.
Natuurlijke materialen
Onze lijkwaden worden gemaakt van natuurlijke, duurzame, Fair Trade of biologische materialen. Wij vinden het belangrijk dat een uitvaart georganiseerd kan worden met respect voor de natuur. Al onze producten zijn daarom natuurlijk afbreekbaar en kunnen worden gebruikt op een natuurbegraafplaats. Natuurbegraafplaatsen zijn een bijzonder initiatief waarbij natuurgebieden beschikbaar gesteld worden als begraafplaats. Voor mensen die meer houden van de vrije natuur, in tegenstelling tot de geordende rijen grafstenen op een reguliere begraafplaats, biedt dit een mooi alternatief.
Hoe wordt een begrafenis wade gevouwen?
Het vouwen van een wade kunt u, als u dat wilt, zelf doen. Er zijn twee manieren waarop de wade gevouwen kan worden, namelijk voor een gesloten of een open opbaring. Bij een open opbaring wordt de wade bij het hoofd opengelaten, en in plooien gedrapeerd. Bij een gesloten opbaring wordt ook het hoofd bedekt door de wade. In de onderstaande afbeelding kunt u zien hoe een lijkwade gevouwen kan worden
Opbaarplank
Tijdens een uitvaart met een afscheidswade ligt het lichaam op een draagbaar. Zo’n baar, of opbaarplank, is een nagenoeg platte bodem met vaak een licht omhoogstaande rand. Omdat er geen afsluitende bovenkant is, heeft een baar bij opbaringen een veel opener karakter dan bij een gesloten kist. Er zijn verschillende soorten baren beschikbaar, zo kan er gekozen worden voor samengevlochten wilgentenen, of egaal populierenhout. U kunt hier een kijkje nemen naar ons aanbod: Opbaarplanken.