Menu
0

Geen producten in de winkelwagen.

22 Mei, Designing Death: over Humusatie

Designing Death

‘Wat als je na dit leven voeding kunt zijn voor nieuw leven? Dat verarmde bodem weer vruchtbaar wordt? En planten, bomen, micro-organismen en kleine diertjes gedijen dankzij jouw restanten?’ Met deze vragen introduceert Stichting Mediamatic hun eerste evenement uit de programmareeks over de dood: Designing Death. Deze avonden worden georganiseerd door uitvaartbegeleider en nieuwe hoofdcurator Susanne Duijvestein. Deze jonge, progressieve ondernemer wil ons laten reflecteren over onze eigen vergankelijkheid, wat we achterlaten op deze planeet, en hoe we uitvaarten van onszelf kunnen laten zijn. Met als begin: Humusatie.

hhumusatie designing death

Humusatie

Humusatie is een alternatieve verwerkingsmethode, net zoals crematie een manier om een lichaam te verwerken. In plaats van dat het lichaam met behulp van hoge temperatuur wordt omgezet in as, wordt het lichaam gecomposteerd tot vruchtbaar natuurlijk materiaal, oftewel humus. Het lichaam wordt bedekt met een dikke laag organisch materiaal en compoststarter, dat in twaalf maanden tijd het lichaam composteert. Deze methode is al jaren in ontwikkeling, alleen nog niet zo bekend of toegankelijk. Grote stappen worden echter gemaakt: in Washington is er twee weken een wetsvoorstel aangenomen om dit alternatief toe te staan, en in België is stichting Metamorfose bezig met het scheppen van een wettelijk kader voor Humusatie. Hiermee komt de vraag naar boven: willen we dit ook in Nederland?

22 Mei @ Mediamatic Biotoop

Wat gaat er gebeuren op 2 Mei? Vanaf 20.30 komen er bij Mediamatic Biotoop verschillende experts spreken. Er wordt kennis gemaatk met deze composteermethode, verteld over de Belgische ervaringen en onderzocht of we dit ook in Nederland willen. Spreker Koen Royghens, initiatiefnemer van stichting Metamorphose, zal de techniek en de Belgische ervaringen delen. Daarnaast zal Rowin Snijder, expert op het gebied van composteren, zijn reactie geven op de humusatie-initiatieven en zijn ideeën delen over de haalbaarheid ervan.

Facebook Deel op Facebook

Twitter Deel op Twitter

instagram Volg ons op Instagram