Menu
0

Geen producten in de winkelwagen.

Veerkracht uitvaart

  1. Home
  2. »
  3. Veerkracht uitvaart
Contact Information
Address:
Planciusstraat 25b, Amsterdam, Nederland, 1013MD
Description:

Veerkracht Uitvaarten

Graag stellen wij u voor aan Madelon en Suzette van Veerkracht Uitvaarten:

Madelon en Suzette van Veerkracht uitvaarten

Het begin: hoe zijn jullie in de uitvaartbranche terecht gekomen?

Wij zijn onafhankelijk van elkaar in de uitvaartbranche beland.

Madelon (links): Toen mijn moeder ernstig ziek was in 2016, hadden we op haar verzoek een uitvaartonderneemster uitgenodigd. Zij kwam op voorhand mijn moeders wensen en ideeën over haar uitvaart bespreken. Tot dat moment had ik er nog nooit van gehoord of bij stilgestaan dat dit überhaupt mogelijk was. Maar het werkte verhelderend en heeft er uiteindelijk toe geleid dat er de week van de uitvaart geen onduidelijkheden waren – dat gaf absoluut rust. Meteen vanaf dat eerste gesprek wist ik ergens dat ik dit werk zou gaan doen. Ik heb het zelfs die dag nog tegen mijn moeder gezegd. Ik heb die hele periode als een enorme cocon ervaren, een beetje los van de buitenwereld. Dat je daar dan in binnen kunt komen en zo’n wezenlijk verschil kunt maken, fascineerde mij toen al. In 2018 verscheen mijn boek RAUW, over het ziekbed en overlijden van mijn moeder. Uiteindelijk heb ik in 2019 de opleiding tot uitvaartbegeleider afgerond bij Gaandeweg Uitvaart Educatie. Suzette en ik kennen elkaar via een gezamenlijke kennis, die ons aan elkaar heeft voorgesteld in 2018. We hebben lange tijd enkel telefonisch contact gehad, voornamelijk over het uitvaartvak, en elkaar pas voor het eerst ontmoet in de zomer van 2019. Vanaf dat moment is het idee ontstaan om samen verder te gaan met dit boeiende vak.

Suzette (rechts): Rondom het overlijden van mijn vader 10 jaar geleden kwam ik voor het eerst in aanraking met de uitvaartwereld. Het fascineerde mij direct. Een goede uitvaartleider is een gids, doet suggesties, reikt een helpende hand waar nodig en neemt op sommige momenten juist afstand. Vaardigheden die bij de uitvaartleider van mijn vader’s uitvaart duidelijk ontbraken. Voordat ik besloot om de overstap naar uitvaartleider te maken ben ik meer dan 13 jaar werkzaam geweest als event manager. Hoe afwisselend en plezierig het werk ook was, ik miste hierin de zingeving en het centraal stellen van de mens. Met veel passie plezier volgde ik (naast mijn werk bij de bank) de opleiding van uitvaartleider bij Meander Uitvaartopleidingen in Zwolle en leerde het verschil te maken voor nabestaanden door écht te luisteren naar de wensen rondom de uitvaart. Na het afronden van de opleiding was ik niet meer te houden, ik solliciteerde en werd vrijwel direct aangenomen bij een uitvaartorganisatie. Ik heb daar met veel plezier gewerkt en heel veel geleerd. Door de hoge werkdruk vond ik het echter lastig om mij echt te kunnen focussen op een familie aangezien je soms meerdere families per week begeleid. Na mijn ontslag hadden Madelon en ik wederom contact met elkaar en dit keer besloten wij om er samen voor te gaan en te starten met onze eigen onderneming. Het eerste VeerKracht zaadje was geplant…..

Wat betekent de naam VeerKracht Uitvaarten voor jullie?

De naam heeft twee essentiële zaken in zich die volgens ons binnen deze branche onontbeerlijk zijn: ‘Veer’ staat voor de zachte, meevoelende vrouwelijke energie en ‘Kracht’ voor de wat meer mannelijke: sterk zijn en beslissingen nemen. Ook dat heb je in de week van de uitvaart nodig. Daarnaast is ‘veerkracht’ als geheel een eigenschap die je in tijden van verlies, verdriet en rouw goed kunt gebruiken. En mocht dat er (even) niet zijn, dan komen wij dat brengen. We hebben dit overigens allemaal zelf bedacht dus komt echt uit ons hart.

Hoe begeleiden jullie een uitvaart?

Van a tot z – invoelend wat nodig en wenselijk is en met veel persoonlijke aandacht. Vanaf het eerste contact (vaak telefonisch) tot aan het nagesprek of de communicatie die daarop volgt zijn wij zelf aanwezig. Wij gaan in ieder geval samen naar de eerste kennismaking en het gesprek waarin de uitvaart in grote lijnen wordt besproken en de eerste belangrijke beslissingen worden genomen. Allereerst omdat wij dan beiden aanspreekpunt zijn en kennis hebben kunnen maken, maar ook omdat 2 meer horen dan 1 (tussen de regels door..) en omdat het efficiënt werkt. Op deze manier kunnen we gedurende de week ook makkelijk zaken van elkaar overnemen zonder dat er ruis op de lijn ontstaat. De lijnen met de familie zijn kort – bellen of whats app berichtjes sturen kan altijd. Ook op de dag van de uitvaart zullen wij er allebei zijn. Gedurende de week gaan wij regelmatig langs bij de familie en stemmen hierbij af wat gewenst is: bijvoorbeeld dagelijks bij een thuisopbaring, of gewoon af en toe even peilen hoe het ervoor staat en of we nog wat kunnen doen. Belangrijk is om aan te blijven voelen wat nodig is en waar we het verschil kunnen maken door iets aan te reiken waar de familie zelf nog niet aan heeft gedacht, of dacht dat het niet zou kunnen of mogen. We doen graag een stapje extra om de dag bijzonder te laten zijn, zodat men er later met een warm gevoel op kan terugkijken en denken “dit was echt typisch/ kenmerkend voor (…)”.

Een uitvaart met aandacht

Het is ons doel om een uitvaart te organiseren waarbij er echt is geluisterd naar wie iemand was, welke rol hij of zij vervulde, wat de persoon voor anderen heeft betekend. Dat kan onder andere door bijzondere rituelen, woorden, muziek, locaties of anderszins. Een uitvaart is echt voor de nabestaanden en het is van belang dat zij er met een ‘goed’/’tevreden’ gevoel op kunnen terugkijken.  Alles wat je doet moet wel een reden hebben en niet klakkeloos uitvoeren omdat ´het altijd zo gaat´. Rituelen moeten met zorg worden uitgevoerd. Bijvoorbeeld met betrekking tot het voorlopen bij de rouwauto vragen ons af of het wel bij de familie past en of zij dit waarderen. Als we het doen doen we het zeer bewust en met aandacht. Wij zijn van mening dat een passende uitvaart bijdraagt aan een betere start van het rouwproces.

Verlichting van het rouwproces

Het verdriet van nabestaanden mag er zijn. Het is niet ons eigen verdriet, hoewel wij ook soms echt geraakt kunnen zijn. Maar dat is juist het mooie van het werk. Wij kunnen het verdriet niet wegnemen, maar wel andere, vaak de meer praktische, zorgen uit handen nemen. En daarmee bieden wij een stukje veerkracht.

Een bijzondere uitvaart

Het zijn gek genoeg niet de grote uitvaarten die indruk maken maar vaak de intieme kleine plechtigheden blijven lang in onze gedachten. Zo was er een uitvaart van een dame die op een scheepswerf woonde en daar rustig is ingeslapen, bijna haar hele leven woonde zij daar met haar broer. De familie dacht dat het verplicht was de dienst in een aula van een crematorium te houden (er zijn helaas nog veel fabels in de uitvaartbranche). Een aula leek niet te passen bij deze nautische dame, zij hoorde tenslotte thuis op deze werf aan het water. Een prachtig en intiem samenzijn op de plek die zij zo lief heeft gehad. En de tocht naar het crematorium? Het zal je niet verbazen dat we haar per boot hebben weggebracht…..

Een visie voor de toekomst

De uitvaartbranche is in bepaalde zin nog behoorlijk afgesloten, wat gelukkig geleidelijk aan het veranderen is. Er komen steeds meer kleine zelfstandigen die dit werk met passie en liefde doen en de ervaringen/ het netwerk meer delen. Dat juichen wij alleen maar toe en wij dragen hier graag aan bij. De dood was voorheen iets waar niet over gesproken werk, wat echt nog werd ‘doodgezwegen’ – daar is een kentering gaande. Mensen staan meer stil bij hun eigen sterfelijkheid en de uitvaart wordt meer gezien als uiting van wie men was. In het verlengde hiervan zouden wij graag zien dat er minder standaardisatie is, minder protocollen van “zo hoort dat nou eenmaal” of “dit is hoe we het al jaren doen”. Meer echte aandacht en betrokkenheid.

De rol van duurzaamheid

Duurzaamheid speelt eigenlijk vanzelfsprekend een rol in onze onderneming. Wij proberen zo veel mogelijk zaken digitaal te regelen, en we proberen het aantal ritten zo veel mogelijk op de fiets te doen. Verder gebruiken we geen massief houten kisten bij crematies, en staan we open voor allerlei duurzame ontwikkelingen.

VeerKracht Uitvaarten en Wikkelgoed

Via via hebben we Wikkelgoed ontmoet, een prachtig zacht en toegankelijk alternatief voor een kist waar veel mensen zich volgens mij nog niet bewust van zijn. Wij brengen dit graag onder de aandacht.

Send message to moderator