Uitvaartverzorging Erik van Zoest
Graag stellen we je voor aan Erik van Zoest Uitvaartbegeleiding:
“Respect voor alle wensen, aandacht voor alle mensen”.
Een uitvaart met Erik
Als Erik van Zoest Uitvaartverzorging begeleid ik een uitvaart op een persoonlijke manier, zowel alleen als samen met mijn zoon Dennis. Mijn doel is om op een ontspannen manier de uitvaart van A tot Z te verzorgen. Ik streef ernaar om aanwezig te zijn op de momenten dat het nodig is en mensen te adviseren en motiveren om zelf tot oplossingen en invullingen te komen en waar gewenst taken over te nemen. Ik luister actief naar wat er wel en niet gezegd wordt en leg verschillende mogelijkheden voor, zodat de familie zelf de ruimte heeft om een weloverwogen keuze te maken.
Persoonlijke aandacht en actieve ondersteuning zijn voor mij belangrijke aspecten in het begeleiden van een uitvaart. Ik sta altijd op de achtergrond en zal nooit ‘nee’ verkopen. Voor elk verzoek is er een oplossing. Mijn visie is gebaseerd op het motto: “Respect voor alle wensen, aandacht voor alle mensen”.
Een uitvaart is voor mij ‘geslaagd’ wanneer iedereen de ruimte heeft gehad en dat op ieder moment als er teruggekeken wordt steeds het gevoel blijft dat er niets anders had gemoeten.
Ontstaansverhaal
Ik ben in 2002 in de uitvaartbranche gestapt, nadat ik het erkende Stivu-diploma voor uitvaartondernemer had behaald. Mijn ervaring als overledenenverzorger en uitvaartleider heeft mij een solide basis gegeven. Op advies van mijn familie en vrienden, en omdat ik meer persoonlijke zorg en begeleiding wilde bieden, besloot ik op 1 januari 2006 mijn eigen uitvaartverzorging te starten.
Wat heeft mij gemotiveerd om mijn eigen onderneming te starten? Het vertrouwen dat anderen in mij hadden en het gevoel van onafhankelijkheid speelden hierin een grote rol. Ik wilde zelf bepalen wat ik mensen wilde bieden en op welke manier ik dat wilde doen.
Van Zoest en Wikkelgoed
Tijdens mijn werkzaamheden kwam ik in aanraking met Wikkelgoed. Wikkelgoed biedt een duurzaam alternatief voor het gebruik van een kist, namelijk de lijkwade. De draagbaren en lijkwaden van Wikkelgoed worden gemaakt van biologische, duurzame en Fairtrade materialen. Ik raakte in gesprek met Wikkelgoed via Resomation Ltd., een bedrijf waarmee ik samenwerk en dat gespecialiseerd is in de nieuwe uitvaarttechniek resomeren. Ook de VTU Uitvaartbeurs in 2022 was een positieve ervaring, waar ik de toewijding en gedachtengoed van Wikkelgoed van dichtbij meekreeg.
Duurzaamheid
Duurzaamheid speelt bij ons een hele belangrijke rol. Wij willen vooroplopen in de duurzame ontwikkeling, die ook in de uitvaartbranche steeds meer op gang komt. Dit betekent het aanbieden van resomeren als eerste in heel Nederland, met daarbij een representatief en duurzaam pand met Energielabel A++. Verder werken wij samen met een duurzame kistenleverancier en werken we veel met lokale ondernemers in het kader van maatschappelijk verantwoord ondernemen.
Resomeren
Resomeren is een vorm van lichaamsontbinding met behulp van water. In een speciale machine, de resomator™, wordt het natuurlijke ontbindingsproces, waar je lichaam doorheen gaat wanneer je begraven wordt, versneld. Waar dit normaal gesproken vijf tot tien jaar kan duren, wordt een lichaam bij een resomatie binnen 3 uur ontbonden. Al duurt het proces een uurtje langer dan bij vuurcrematie, het is een stuk duurzamer. Er is bijvoorbeeld geen verbranding, maar een natuurlijke ontbinding zodat er geen CO2 vrijkomt. Wij zijn ervoor dat deze methode wettelijk wordt toegestaan. Dit duurzame alternatief zou een zeer positieve ontwikkeling zijn voor zowel de samenleving als de branche. Het is spijtig dat er nu al veel mensen overlijden die graag geresomeerd hadden willen worden, maar nog niet mogelijk is door vertraging in de wet.
Een bijzondere uitvaart
Voor ons is iedere uitvaart bijzonder en uniek, net zoals ieder persoon dat is. Het zijn soms ook juist kleine stukjes die heel bijzonder zijn. Een kleinkind van 5 jaar die opa troost, een afdruk van een hartje die op een wang verschijnt van een overledene, de zon die begint te schijnen op de kist in een kerk of op moment dat we buiten komen.
Ik heb in mijn jaren enorm veel bijzondere momenten mogen meemaken. Een zelf getimmerde kist, begeleid worden door ruim 60 Ducati motoren omdat hun voorman verongelukt is, of mensen die op het juiste moment inspringen met iets prachtigs: toen een keer in een crematorium de hele beeld en geluidsinstallatie uitviel, zette een operazangeres ‘even’ als opvulling “een perfecte versie neer van Someone Like You van Adele, waarbij ze zichzelf begeleidde op de piano.
Op een bepaalde manier was misschien voor mij 1 van de heftigste mijn allereerste uitvaart onder mijn eigen naam en wel van mijn eigen oom die met 47 jaar aan een hartstilstand overleed en vlak daarvoor mij nog had geadviseerd en geholpen met het starten van mijn eigen uitvaartverzorging.