Seoh Uitvaart
Graag stellen wij u voor aan Harold Hoes van Seoh Uitvaart:
Het begin
Door in korte tijd het verlies van mijn beide ouders, een zwager en een bevriend echtpaar ontstond er de behoefte om meer in het hier en nu en met de menselijke maat te gaan leven. Ik wilde meer op de mens gericht zijn en minder op doelen en targets. Door een reorganisatie kreeg ik toen de mogelijkheid om te stoppen met mijn managementfunctie in de ICT, automatisering. Deze kans heb ik aangegrepen om een eigen bedrijf op te zeen en voor mij was het meteen duidelijk dat dit een uitvaartbedrijf moest zijn. Om dit te doen heb ik wel eerst een gedegen opleiding hiervoor gevolgd en diverse ‘stages’ gelopen om ervaring op te doen. Ik wilde niet beïnvloed worden door de werkwijzen van andere grote uitvaartbedrijven. Het moest dus mijn bedrijf zijn met de accenten die ik belangrijk vind en die aansluit bij de wensen van de familie.
Seoh Uitvaart
De naam Seoh Uitvaart is de omdraaiing van mijn achternaam, Hoes. Het is een krachtige en unieke naam die dicht bij me staat. Gekscherend zeg ik ook wel eens dat het symbool staat voor ‘terug naar het begin’ ofwel het idee vanuit de Engelstalige wereld: Ashes to ashes and dust to dust. Bij deze symboliek hoort ook het gebruikte logo, de Keltische knoop. Deze staat voor eeuwigheid en verbondenheid. Het is een heel oud symbool dat kort na het begin van onze jaartelling al werd gebruikt.
Mijn rol bij de uitvaart
In het algemeen bepaalt de familie die rol die ik inneem rondom de uitvaart. Ik sta in principe op de achtergrond, luister goed naar de wensen en probeer daartoe een aantal suggesties te doen. De familie kan deze vrijelijk invullen en toepassen of verwerpen. Mijn doel is dat ik de eerste dag een welkome vreemdeling ben en na de uitvaart een soort van familielid dat er bij is, maar alleen als hij nodig is. Ik vind het belangrijk dat de familie aangeeft wat ze willen, want ik vind niets te gek om te doen en dan ga ik kijken of dat te realiseren is.
Op de dag van de uitvaart zorg ik dat alles op rolletjes verloopt, ben ik ondersteunend aan de familie en indien gewenst onzichtbaar voor de genodigden. Elke uitvaart is bijzonder omdat elk mens voor mij uniek is, van jong tot oud, van budgetbeperkt tot ‘rijk’. Alle uitvaarten die ik heb meegemaakt waren uniek en bijzonder en ik was blij deze families te mogen ondersteunen in het zware proces van afscheid nemen.
Een ander uitvaartbedrijf
Ik wil een ander uitvaartbedrijf zijn, geen doorsnede, ik wil mijn visie kunnen uitdragen binnen de kaders die de familie aangeeft. En daar hoort voor mij een andere filosofie bij, namelijk bewust leven en met respect voor de natuur. Daarom probeer ik initiatieven te bevorderen zoals milieubewuste kisten of een draagbaar van takken, gebruik van katoenen omslagdoeken, andere locaties die kleinschaliger zijn en dus ook het promoten van natuurbegraafplaatsen. Ik wil er voor de nabestaanden zijn en vrijelijk mijn tijd voor die familie in te zeen, vrij om tijd en werkwijze samen in te delen in die dagen waar het erop aan komt, zonder dat dit de prijs voor mijn werkzaamheden beïnvloed.
Duurzame uitvaarten
Zoals hierboven beschreven ben ik een groot voorstander van milieubewuste uitvaarten en dat kan op velerlei manieren worden toegepast. Zo kan er nagedacht worden over het gebruikte papier, het versturen van uitnodigingen via email of social media, over anders eten en drinken en over of producten via geïmporteerd zijn.
De toekomst
In de toekomst denk ik dat we meer naar zoals ik dat noem ‘groene uitvaarten’ zullen gaan. Soms met paard en wagen, soms met een elektrische rouwauto: milieubewuster op allerhande vlakken. Dat geldt in mijn ogen ook en vooral voor natuurbegrafenissen. Verder zou ik het graag zien dat we kleinschaliger en persoonlijker gaan werken, op andere locaties, bijvoorbeeld buiten in de eigen tuin. Misschien zullen we ook meer uitvaarten krijgen waarbij men vanuit het eigen huis de afscheidsdienst mee beleeft, dat is ook milieubesparend of waar we op die locatie blijven en de overledene met een kleine delegatie van de familie naar de uitvaartplaats of het crematorium brengen, waardoor er meer rust ontstaat en tevens minder milieuvervuiling. Over het algemeen denk ik dat er al zo veel mogelijk is, dat er niets of weinig hoe te veranderen en dat de families andere en duidelijke keuzes gaan maken.