Onder Ons Uitvaart
Graag stellen wij u voor aan Mariele Mijnlieff van Onder Ons Uitvaart:
Met hart en ziel
Mijn werk doe ik altijd met hart en ziel. In mijn vorige baan veranderde dat geleidelijk. Hierdoor ging ik op zoek naar werk dat wezenlijk is en mij weer meer tot mijn recht doet komen. Plotseling overleden er een aantal mensen in mijn eigen omgeving. Nooit vergeet ik de begrafenis van de man van mijn moeder. Misschien klinkt het gek maar ik voelde enorme voldoening die dag. Over hoe we alles hadden gedaan: anders, eigen, samen. Precies ‘Hans waardig’. Ook het samenzijn aansluitend op de crematie van mijn zwager, ‘het troosteten’ voelde voor mij als een fundament voor mijn nieuwe weg: het besef: ‘dit is belangrijk en voegt iets waardevols toe’. Door deze ervaringen hervond ik mijn kracht en kwaliteiten. Dit is wat ik kan en wil.
De naam Onder Ons
Natuurlijk zijn mensen verdrietig, overvallen en vaak ook onervaren als het om de dood gaat. Maar ik ga uit van de kracht van mensen, wat ze wel kunnen en weten. Want wanneer je zelf vormgeeft wordt het afscheid passend, verbindend en waardevol. Naasten kennen de overledene. Zij moeten verder met het verlies. Het is belangrijk dat uiteindelijk alles klopt. Wat daarbij helpt is dat het eigen is, in eigen omgeving, met eigen mensen, naar eigen inzicht.
Logo Onder Ons: de spiraal symboliseert
In de week van afscheid en uitvaart draait alles om de overledene: het centrum van de spiraal. Familie, vrienden en bekenden omringen de overledene. Ze dragen bij aan het afscheid vanuit hun eigen relatie, ervaring en perspectief op de overledene. Dat is illustratief voor hoe je met Onder Ons tot een passend afscheid komt.
Zelfregie
Voor wie regie belangrijk is, helpt het om bij leven al een keer stil te staan bij het laatste afscheid. Steeds meer mensen doen dat, soms noodgedwongen door ziekte maar vaak ook doordat ze ervaren hebben hoe ze het niet willen. Dit zijn mensen die bewust keuzes maken, ze komen zo te weten over allerlei mogelijkheden en vernieuwingen waar ze nog geen weet van hadden. Mensen die bewust keuzes maken kiezen vaker voor alternatieve mogelijkheden, zoals de BioSac200 methode voor het opbaren, het begraven of gecremeerd worden zonder kist, maar in een wade en op een baar, in een zachte laatste omhulling en voor de natuurbegraafplaats.
Duurzame uitvaart en Wikkelgoed
Via de innovatieve, inspirerende en eigenzinnige uitvaartopleiding Gaandeweg Uitvaarteducatie leerde ik Wikkelgoed kennen en vele andere mogelijkheden voor een groene of duurzame uitvaart. Gaandeweg paste goed bij mij omdat zij ook sterk uitgaan van wat mensen wel kunnen en weten, dat het je rol als uitvaartbegeleider is om mensen steeds helder te informeren over mogelijkheden en kosten, zodat ze steeds zelf keuzes kunnen maken die goed voelen en kloppen.