Cecile Uitvaartzorg
Graag stellen we u voor aan Cecile van Hattem van Cecile Uitvaartzorg:
Het begin
Als dochter van een ex-missionaris die op hogere leeftijd de liefde vond, heeft de dood van jongs af aan een rol gespeeld in mijn leven. Bij alle uitvaartdiensten die mijn vader binnen de familie voorging en bij de vele gesprekken over de dood met hem. Toen mijn ouders stierven, heb ik veel zelf geregeld en de uitvaart vorm gegeven. Ik ervaarde hoe waardevol het is om goed afscheid te nemen, herinneringen te delen en het leven met familie en vrienden te vieren. Na ruim 20 jaar evenementen organiseren, wilde ik graag mijn ervaring en organisatiekracht inzetten om ook anderen hierbij te helpen.
Cecile Uitvaartzorg
Een eenvoudigen naam, waar ik lang over heb getwijfeld. De reden dat ik over de titel twijfelde is dat het natuurlijk niet om mij draait, maar om de uitvaart. Dat neemt niet weg dat het een belangrijke keuze is, degene die je begeleidt. Ik geloof er in dat de mensen die op mijn pad komen mijn verhaal hebben gehoord of mijn uitstraling prettig vinden. Dat maakt dat het juist persoonlijk wordt.
Uitvaartwaden
Toen ik de uitvaart van mijn vader moest regelen, hadden we een paar weken eerder afscheid genomen van zijn broer. Toen kwamen we voor het eerst in aanraking met het gebruik van doeken/waden in plaats van een kist. Mijn vader was direct enthousiast en wilde graag de mandala’s die hij getekend had gedrukt op doek om zich heen. Dat heb ik geregeld en dat was prachtig. Toen ik een aantal jaren later in dit vak begon ben ik direct op zoek gegaan naar de mogelijkheden en dan kom je gelukkig snel bij Wikkelgoed uit.
Een uitvaart met Cecile
Ik begeleid de families die op mijn pad komen op persoonlijke en eigen wijze. Aanvoelen wat bij ze past, inspireren om tot mooie keuzes te komen en vooral soms de randjes opzoeken, niet te veel op de gebaande paden lopen en meehelpen denken wat echt bij de overledene past. Ik wil voorkomen dat mensen terugvallen op wat ze kennen en wat “hoort”, niets hoort, maar maak keuzes die bij je passen en bij degene die je lief had. “Voor een kleurrijk afscheid” zeg ik vaak, en dit bedoel ik niet altijd letterlijk want kleur moet bij je passen, maar ik bedoel het ook figuurlijk: kleurrijk als in zijnde open, tikkeltje eigenwijs maar vooral passend bij jou om de “kleuren” die jij het leven gegeven hebt te laten zien.
Ik vind het mooiste aan mijn vak dat ik een week lang in een familie mag duiken, dichtbij mag komen, de emoties mag voelen en mag delen. Ik ben mezelf en kijk wat er op me af komt, als ik pas bij een familie dan komt dat altijd goed.
Lichtpunten in Coronatijd
Corona heeft ons naast veel negatieve dingen ook positieve dingen gebracht, zo denk ik aan een heel klein afscheid met 15 personen van een oude moeder helemaal aan het begin van Corona. Haar dochter wilde als flamencodanseres nog één keer voor haar dansen, prachtig gekleed in een bata de colla jurk danste ze rondom de baar waar haar moeder in doeken op lag. Daarna nodigde ze ons allemaal uit met haar mee te bewegen rondom haar moeder, dat was prachtig mooi en intiem.
Denken over de toekomst
Ik ben enorm benieuwd naar de nieuwe duurzame lijkbezorgingsmethode genaamd Resomeren. In mijn ogen is het altijd goed als er meer keuze komt voor mensen om de juiste weg te vinden. Zelf ben ik ook voorstander van de Bio Sac 200, een duurzame ontwikkeling die zorgt voor een zachte en rustige opbaring. Verder denk ik dat er richting de toekost meer openheid zal komen, en er meer gedacht zal worden vanuit het belang van de families. Ook denk ik dat er binnen families meer openheid over de dood zal komen, meer gesprekken over de dood en voorbereiding op de dood. Ik hou erg van het voeren van inspiratie gesprekken, voorregelingen en dat is erg kostbaar om te mogen doen en erg waardevol voor mensen om gedaan te hebben.
Duurzaamheid
Ik vind duurzaamheid zeer belangrijk en probeer mensen hier bewust van te maken. Bijvoorbeeld door het gebruik van Bio Sac 200, maar ook door het gebruik van koffiepoeder in plaats van chemische korrels als er vervelende geurtjes komen. Bij de keuze van de kist begint mijn verhaal bij de 100% populier kist en ik wil eigenlijk uit principe geen spaanplaat kisten met fineer verkopen. Zelf hou ik ook meer van de combinatie van een opbaarplank met een wade, de direct aanwezigheid van de overledene vind ik veel prettiger. Daarnaast kun je ook denken aan rouwvervoer: als ik voor een uitvaart wordt gevraagd op 100km van mijn woonplaats, dan kies ik niet voor de vertrouwde vervoerder maar zoek iemand in die omgeving zodat er minder kilometers gemaakt worden met de rouwauto.