Anneloes met aandacht
Graag stellen wij u voor aan Anneloes Kokshoorn van Anneloes met aandacht:
Het begin
Op het moment dat ik besloot dat ik qua werk mijn kwaliteiten plannen, organiseren en communiceren wilde benutten in combinatie met doen waar ik echt gelukkig van word, namelijk anderen helpen, toen kwam het idee om als uitvaartondernemer aan het werk te gaan. Zodra ik dat helder had, ben ik bij Docendo de opleiding gaan volgen en heb ik direct daarna mijn eigen bedrijf Anneloes met aandacht opgestart. Sinds 2018 begeleid ik nu mensen met de aandacht die zij verdienen.
Anneloes met aandacht
Ik wilde met mijn bedrijfsnaam mijn persoonlijke en informele benadering benadrukken en de afstand tussen mij en mensen zo klein mogelijk maken. Vandaar dat ik ervoor heb gekozen mijn eigen naam te gebruiken. Dat past bij mij. Daarnaast werk ik vanuit rust en aandacht. Aandacht voor de overledene, voor de nabestaanden en aandacht voor details. Vandaar Anneloes met aandacht.
Vrijheid: op eigen wijze
Van jongs af aan heb ik altijd geweten dat ik een eigen bedrijf wilde. Mijn vader was ondernemer, en de vrijheid en drive sprak mij altijd al ontzettend aan. Zodra ik zeker wist wat bij mij past, namelijk de uitvaartbranche, ben ik dan ook direct voor mezelf begonnen. Ik ben vrij eigenwijs, dus de manier van werken past goed bij me.
Een uitvaart met aandacht
Ik begeleid een uitvaart op een hele open manier. Ik kom niet langs met een map met opties, ik ga open het gesprek aan. Ik laat mensen vertellen, herinneringen delen, ik luister en proef hun smaak. Op basis daarvan ga ik ze adviseren en vullen we samen het afscheid in. Hierbij vind ik het belangrijk dat mensen hun gevoel volgen en dat ik ze goed informeer over wat er allemaal mogelijk is, want alles is mogelijk. Het maakt mij niet uit hoe het hoort of hoe iemand anders het zou doen.
Mijn werkwijze
Ik vind het belangrijk om goed te luisteren naar de wensen en aan te voelen wat nodig is. Daarnaast zorg ik ervoor dat er goed gepland wordt. Ik wil zeker weten dat alles goed gaat en hou daarom veel in eigen hand en controleer alles zelf. Daarnaast is het belangrijk rust en overzicht te bewaren en alles te doen om nabestaanden te ontlasten zodat zij kunnen focussen op waar het om gaat, afscheid nemen van een geliefde, samenzijn en troost vinden.
Omgaan met verdriet
Het verdriet van nabestaanden raakt mij zeker. Ik vind dat niet erg, ik ben ook een mens. Het zou eerder gek zijn als het me niks deed. Maar ik kan goed onderscheid maken tussen de emoties van een ander en die van mijzelf. Daarnaast herken ik mijn emoties en uit ik ze vrij makkelijk en maak ik er ruimte voor. Dit maakt dat ik er goed mee om kan gaan.
Een bijzondere uitvaart
De uitvaart van mijn eigen vader was voor bij een erg bijzondere uitvaart. Mijn vader overleed toen ik nog bezig was met mijn opleiding tot uitvaartondernemer. Toen ik hiermee startte wist ik nog niet dat hij ziek was. Toen we daar achter kwamen en hij snel achteruit ging, heb ik met hem afgesproken dat ik zijn uitvaart zou leiden. Dit was mijn allereerste uitvaart. Het was bijzonder en zeer waardevol om dit zelf te kunnen doen. Ik ben van mening dat het zelf leiden van zijn afscheid mij heeft geholpen in mijn rouwproces. Het was het laatste dat ik voor mijn vader kon doen. Daarnaast vond ik het fijn dat mijn eerste afscheid in kleine en bekende kring was. Dat voelde vertrouwd. Na dit afscheid dacht ik: “als ik dit afscheid kan leiden, met alle persoonlijke emoties die hierbij komen kijken, dan kan ik het”.
Uitvaarten voor elke cultuur
Binnen Amsterdam komen er veel culturen samen. Van Joods tot Surinaams, Hindoestaans en Indisch. Ik vind het mooi om te zien hoe elke cultuur op een eigen manier invulling geeft aan het afscheid en hoe zij hun rituelen levend houden en doorgeven. Deze rituelen zorgen voor een bepaalde houvast, een troost en een groot saamhorigheidsgevoel. Daar werk ik graag aan mee.
Een persoonlijke toekomst
Ik merk dat er in de uitvaartbranche steeds meer vraag is naar duurzame alternatieven. Bijvoorbeeld de natuurbegraafplaatsen zijn in opkomst. Ook merk ik dat er steeds meer vraag komt naar alternatieven van een kist, zoals een mand of een wade. Daarnaast willen mensen vaker afwijken van de standaardlocaties zoals de aula van een crematorium en het afscheid een meer persoonlijke touch geven door bijvoorbeeld te kiezen voor een buitenlocatie of een café als afscheidslocatie. Ik hoop zelf dat mensen nog meer uit durven gaan van hun gevoel en van wat zij willen dan dat ze vasthouden aan “hoe het hoort”. Er is namelijk zo ongelooflijk veel mogelijk, maar je moet het wel weten en ervoor openstaan. Zo heb ik Wikkelgoed leren kennen in mijn zoektocht naar producten die mij aanspreken en waar ik daadwerkelijk achter sta en die ik aan mensen kan adviseren. Hier ligt een mooie kans en belangrijke taak voor uitvaartleiders: mensen informeren en inspireren.
Duurzaamheid
Ik heb duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Ik werk waar mogelijk met kleine en lokale ondernemers die duurzaamheid op hun beurt binnen hun bedrijf ook belangrijk vinden. Daarnaast heb ik ervoor gekozen met duurzamen materialen te werken. Zo verkoop ik bijvoorbeeld bewust geen kisten van spaanplaat. De lijm die hierin verwerkt is, is heel milieubelastend. Bij bijna elke keuze die mensen moeten maken voor het afscheid attendeer ik ze op de duurzame mogelijkheid hierin. Hoe mooi is het als je zo min mogelijk schadelijks nalaat voor je laatste reis.