Alfine Uitvaarten
Graag stellen wij u voor aan de oprichtster van Alfine Uitvaarten, Moniek van Mens (links op de foto, naast Marion Kroezen)
De visie van Moniek
Ik vind het altijd prachtig om te zien wanneer mensen bewust en met aandacht leven. Het is belangrijk om de schoonheid te zien in het alledaagse leven. De dood is hiervan ook een onderdeel. Mijn advies is om naast het verdriet om het heengaan van iemand vooral ook oog te hebben voor de liefde, de schoonheid, de vreugde die je van die persoon ontving. Geef naast het verdriet ook die dankbaarheid een rol.
Het begin van Alfine Uitvaarten
Het organiseren van uitvaarten interesseerde mij altijd al. Ik vond het een mooi gegeven dat je mensen kunt ondersteunen in een periode van verdriet en ontreddering, een periode die vaak allerlei onbekende aspecten met zich mee draagt. De kunst is om tegelijkertijd praktisch te handelen én een schouder te bieden op emotioneel vlak. In 2008 ben ik begonnen met Alfine Uitvaarten, een kans die ik met beide handen aangreep. Ik wilde de onderneming graag mijn eigen sfeer geven zonder dat de werkwijze en uitstraling zouden worden bepaald door verplichtingen. Vanuit die ruimte kan ik namelijk optimaal open staan voor een goede samenwerking met de nabestaanden. Op deze manier kunnen we samen écht hun wensen waarmaken.
Ervaring en partnerschap
Mijn opleidingsachtergrond en werkervaring als loopbaanadviseur en trainer kan ik in mijn werk goed gebruiken. Deze ervaring stelt me in staat om te onderzoeken wat bij mensen past, wat hen aanspreekt, zodat ik hun verlangens vervolgens kan verwezenlijken. Sinds vier jaar werk ik samen met mijn partner Marion Kroezen, met een geschiedenis als trainer, adviseur en manager. Samen zetten wij ons in voor een persoonlijke benadering, voor een persoonlijke uitvaart.
Werkwijze
Het verhaal van de overledene staat bij Alfine Uitvaarten centraal. Dat wat zijn of haar leven uniek maakte; de vingerafdruk van de overledene. Dit maakt dat elke uitvaart maatwerk is. Wij vinden het belangrijk rust te creëren en de tijd te nemen om dit maatwerk te realiseren. Vanaf de eerste kennismaking tot en met de begrafenis of crematie heb je bij ons contact met dezelfde uitvaartbegeleider; met Marion of mij. In nauw overleg geven we vorm aan het hele proces. Wij zijn, in tegenstelling tot veel collega’s die dat uitbesteden, ook zelf betrokken bij de laatste verzorging van de overledene.
Wat maakt een uitvaart mooi?
Een uitvaart is wat mij betreft ‘mooi’ als de eigenheid van de overledene en van de nabestaanden werkelijk tot uitdrukking komt. Dat kan zijn door de locatie waar deze plaatsvindt, de sfeer, de muziek, door (kleine) eigen toevoegingen in kleurgebruik, bloemen (uit eigen tuin) en eigen gerechten. Wanneer dit gebeurt lijkt er een soort lichtheid te ontstaan. Een goed afscheid gaat gepaard met het besef dat de afscheidsbijeenkomst niet op zichzelf staat. De dagen tussen overlijden en de dag van de uitvaart zijn ook erg belangrijk in het traject van afscheid. Het kan mensen goed doen als er juist in die dagen ook ruimte is voor nabijheid, afscheid en herinneren. Het is bijzonder om hiernaast te merken dat de natuur vaak als troostend wordt ervaren.
Alfine en Wikkelgoed
Al bij mijn tweede ‘eigen’ uitvaart kwam ik in aanraking met Wikkelgoed. Een echtpaar waarvan de man spoedig zou overlijden had me uitgenodigd voor een gesprek. De man vertelde mij dat hij dol was op alles wat dreef. Hij had besloten dat de afscheidsbijeenkomst plaats zou vinden op een grote boot die door de havens van Rotterdam zou varen. Zijn wens was om niet in een kist te komen te liggen, maar om ingewikkeld te worden in een doek. Ik had Monique Rang al eens ontmoet op een beurs en realiseerde me direct dat deze pionier de wade zou kunnen leveren. Zo geschiedde, en het afscheid kreeg een totaal eigen (zeemans-)karakter. Een mooi detail is dat ik, voordat de crematie plaatsvond, op verzoek van de weduwe een stuk van de wade heb afgeknipt. Deze stof heeft zij later verwerkt in een mooi wandkleed.
Duurzaamheid
Duurzaamheid speelt een grote rol bij Alfine Uitvaarten. We lichten de mensen graag voor over hoe natuurlijke materialen gebruikt kunnen worden. We werken bij voorkeur met kisten en baren van natuurlijke materialen. Hetzelfde geldt natuurlijk ook voor lijkwaden. Bij kisten zijn we ook extra kritisch op de bekleding. Het komt vaak voor dat een kist geproduceerd is met oog voor het milieu maar dat de bekleding dan, onder het ongebleekte katoen, voorzien is van een kunststof vulling.
Toekomst
Ik denk dat er steeds meer oog zal ontstaan voor duurzaamheid, ook binnen de uitvaartbranche. Verder denk ik dat in de toekomst de persoonlijke vormgeving van de uitvaart steeds meer gestalte krijgt. U kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan dat uitvaartbijeenkomsten steeds meer zullen plaatsvinden op locaties die mensen zelf uitkiezen, in tegenstelling tot de aula van een crematorium. De tendens dat er meer crematies en natuurbegravingen plaatsvinden zal denk ik ook doorzetten.
Wat ik graag veranderd zou zien
Veel mensen hebben het idee dat ze een uitvaartverzekering moeten afsluiten. Nederland is het land met het hoogste percentage uitvaartverzekeringen in de wereld. Ik vind dat jammer. Men denkt vaak dat de verzekering bepaalt welke uitvaartondernemer er gekozen dient te worden. Dat is een hardnekkig misverstand. Ik hoor regelmatig dat mensen daardoor met een partij in zee zijn gegaan die ze eigenlijk niet wilden en dat is jammer. Ik zou tevens graag verandering zien in dat uitvaartverzekeringen beperkingen opleggen wanneer er gekozen is voor een bepaald ‘pakket’. Het zou het beste zijn als mensen die zich willen verzekeren kiezen voor een vrij te besteden kapitaal, en dus ook dat verzekeringen dit vaker aanbieden.